לימודי טיפול זוגי והבנת הזוגיות בגישות פסיכואנליטיות
הקורסים הנלמדים בתכנית
בהתאמה עם שמות וקטגוריות הקורסים הנדרשים ע"י האגודה לטיפול זוגי ומשפחתי . בבת חפר ובמודיעין שנה 1 ושנה 2 נלמדות לסירוגין
שנה"ל תשפ"ו בת חפר שנה 2
מיומנויות וטכניקות בהתערבות טיפולית זוגית
טיפול דינמי זוגי מתמקד- אבחון זוגי
קורס זה יפגיש את המשתתפים עם מודל האבחון הדינמי המתמקד הזוגי והאופן בו ניתן ליישמו בטיפול זוגי. הנחת המוצא היא כי כל זוגיות מושתתת על מבנה לא מודע של התכוונות והערכות אחדותית. נלמד את הרקע להנחת מוצא זו וכיצד ניתן לאתר מבנה מנטלי זה כמוקד זוגי משותף.
בשני הקורסים בתחום הטיפול הדינמי המתמקד שלפנינו נבחן את משמעויותיו של מוקד זוגי זה ככאב המשותף של בני הזוג אך גם כביטוי לכמיהה משותפת ומכאן גם לפוטנציאל ההתפתחות שלהם במסגרת הזוגיות. מדובר באבחון/הערכה פסיכותרפויטית של הזוג שהינו חי ומתפתח במהלך הטיפול כולו ומהווה מודל עבודה וחשיבה טיפולי.
האבחון נעשה לכל אחד מבני הזוג ולזוג , והינו הבסיס לבניית השיח הטיפולי הזוגי גם במובן התכני וגם מבחינת הסטינג.
לצורך האבחון הזוגי המתמקד נעבוד עם מושג הקנוניה ועם תופעות שונות של הזדהות השלכתית. נבחין בין הגורל הזוגי לבין היעוד הזוגי (בולס), כלומר נבחין בין החלקים הבעייתיים בזוגיות כפי שנגזר ככרוניקה ידועה מראש מהמבנה של הכאב האישי וההגנות של כל אחד מבני הזוג לבין היעוד של הזוגיות או ההזדמנות שהזוגיות יכולה בפוטנציאל שלה להוות עבור כל אחד מבני הזוג. ננסה לאפיין את המתרחש בזוגיות דרך מונחי מיכל מוכל של ביון. נגדיר את ההשלכות שיש להמשגות השונות על התהליך הטיפולי ועל אופן העבודה דרך תיאורי מקרים .
טיפול דינמי זוגי מתמקד- הבניית הנראטיב הזוגי
קורס זה מבהיר, מלמד וממחיש את אופני בניית הסיפור הסובייקטיבי הזוגי. המוקד הזוגי, איתו התחלנו בשלב האבחון, הוא גרעין הסיפור הזוגי. בטיפול הזוגי, נמשיך להבנות ולגלות את הנרטיב הזוגי והאופן בו המוקד הזוגי בא לידי ביטוי במישורי החיים השונים של הזוג וביחסים ביניהם כפי שהם משתקפים בחדר הטיפולים.
מהלך זה הוא טיפולי ומרגש בפני עצמו. נרטיב והיסטוריה זוגית מוסכמת או ה'עצמי הזוגי המילולי', בהשראת המונחים של דניאל סטרן, הוא גם 'כלי מושגי' שניתן לחזור אליו לאחר שהוא מומשג ומשויים בטיפול ולפתור דרכו קונפליקטים. ה'עצמי הזוגי המילולי' כאשר נבנה בשיח, הוא פלטפורמה שיחנית שמאפשרת לזוג לדבר יותר בגפו וללא המטפל. מדובר בעיצוב שיח ובניית עצמי זוגי מילולי המתקדם במבנה דיאלקטי של בניה והרס של הבנות בני הזוג על עצמם.
במהלך הטיפול נבנה ונגלה את הדרך לפיתוח הסיפור של העצמי המילולי הזוגי בשיח הטיפולי כעוברת דרך הכמיהה הזוגית וההבטחה הלא נאמרת בחזקת הידוע הזוגי שלא נחשב ולא נאמר. הבטחות וכמיהות אלו והאכזבות הבלתי נמנעות הן המשך הסיפור. הידוע שלא נחשב, אשר המשגתו במילים והמחשתו בדוגמאות בונה מחדש את הסיכוי של הזוג לממש הבטחה זו שלרוב לא נהגתה אלא 'התקיימה' בעצם הבחירה הזוגית. לרוב, המשך התקיימותה של כמיהה זוגית זו, מתדלדלת ומוקמת מחדש על יסודות פרקטיים, דבר המוביל למאזן חדש ובעייתי התורם לירידת התשוקה, החברות, האהבה וודאי הזוגיות.
נראה כיצד המטפל הזוגי הופך שותף לנרטיב הזוגי המתפתח. כיצד התמרון בין שיקוף להיגד הופך להיות מורכב ומאתגר עבור המטפל הזוגי ומחייב קבלת החלטות בשונה מטיפול פרטני.
מודלים תיאורטיים - היכולת להיות לבד בתוך זוגיות
החיים מתחילים בקשר סימביוטי שאחריו באה ההפרדה הראשונה. גילוי האהבה הראשון בחיים הוא
נוכחות דמות אימהית אשר במצב של בריאות מחבקת ומכילה, ובמצב פתולוגי נכשלת כסביבה מחזיקה. קשרים ראשוניים אלו הם שישפיעו ויקבעו את טבעם הקשרים שהפרט יפתח עם הסובבים אותו.
בקורס נבחן בעזרת מושגים פסיכואנליטיים בתיאוריות שונות המתמקדות בראייה התוך נפשי, הבין אישי והאינטרסובייקטיבית, את המסלולים השונים בהתפתחות הנפש האנושית אשר מקדמים, מעכבים או הורסים את היכולת להיות לבד בכל סוג של קשר.
נתחיל במסע בעקבות פרויד והתיאוריה הקלאסית. נמשיך עם אנליטיקאים פורצי דרך, כמו קליין, וויניקוט וביון, ונתקדם עוד הלאה לכותבים בני זמננו, כגון חאן, בריטון, בנג'מין וגנט. נפגוש את השינויים שחלו בתפיסה של קשרי אהבה בעקבות ההוגים הפסיכואנליטיים שהוסיפו, שינו
וחידשו את התפיסה הקלסית ונלמד כיצד התפיסה הזאת מביאה לשינוי ולריפוי בתוך קשרים זוגיים שונים.
נחשוב על ההבדלים שבין קשרים נורמליים ותקינים לבין פתולוגיים, ונתאר את התהליכים הטרנספורמטיביים שמביאים להתפתחויות בנפש, תוך שאנו נעים על ציר התפתחותו של התינוק מיחידת אם-תינוק לישות סובייקטיבית עצמאית המקיימת קשרי גומלין עם העולם.
הלמידה תיעשה תוך קריאה ודיון במאמרים, ותלווה בדוגמאות קליניות.
בעיות מיניות במשפחה
מיניות בזוגיות ובטיפול הזוגי
מיניות מציגה בפנינו אתגר מיוחד בחדר הטיפולים האישי והזוגי. כגודל הסיכוי (לאיחוי חלקי גופנפש מנותקים, למציאת מרחב לחופש, עונג ומשחק) כך גודל הסיכון (לביוש, הצפה,פולשנות ושיחזור). כדי לשרוד את המפגש העוצמתי עם ה"מיני" שבה ובמטופליה, זקוקה המטפלת הזוגית לכלים שיאפשרו לה לחתור בעדינות ובנחישות למפגש עם מה שמבקש בו זמנית להיחבא ולהתגלות. בקורס נכיר את המרחב המיני בזוגיות ונניח תשתית לעמדה טיפולית אינטגרטיבית ביחס למיניות הזוגית בדגש על תהליכי יצירת רשות (מודל PLISSIT) אצל המטפלת ומטופליה. לצורך כך, נשזור היכרות עם כלים מעשיים מעולם הטיפול המיני (כמו האינטייק המיני) עםהבנה דינמית לגבי אופן השימוש בהם (מנטליזציה, mirroring, וויסות). באופן דומה נשלב מודלים מעולם הטיפול המיני (כגון ציר המיניות, מעגל התגובה המינית) עם רעיונות פסיכואנליטיים מוכרים לגבי הפרט והזוג (היכולת להיות לבד, הזדהות השלכתית, קולוז'ן) כדי להמשיג בעיות במיניות. נכיר את התפתחות העצמי המיני בהקשר התייחסותי ונבין לאורו את המשמעות של מיניות בחיי הזוג (מוטיבציות, צרכים וחרדות הבאים לידי ביטוי במיניות). נתבונן מחדש בתהליכי העברה והעברה נגדית באזור הארוטי ונראה כיצד "הארוטי" נוכח למעשה בכל שעה טיפולית וכיצד זיהוי ועיבוד נכון של חומרים אלה מעשיר את העבודה הטיפולית שלנו. נתייחס לסוגיות של סטינג בטיפול זוגי (במיניות ובכלל), בפרט למשמעות ולרגישות סביב קיום פגישות אישיות במקביל לזוגיות. לבסוף נביט בסוגיה המעסיקה מטפלים ומטופלים רבים של תשוקה במערכות יחסים ארוכות טווח. על מנת להפוך את החוויה לחיה ומחוברת נתייחס למקרים מהקליניקה; דרכם ובדרכים נוספות נתאמן בשימוש במודלים הנלמדים.
בגידות ומשברי אמון בזוגיות
בגידה מהווה את אחת הסיבות הנפוצות לפניה לטיפול זוגי. אנו נוטים לדון בנושא הבגידה כמשבר בחיי הזוגיות, אולם כאשר מדובר בגילויה או חשיפתה של בגידה בחיי אנשים בוגרים המנהלים חיי משפחה, יש לקחת בחשבון שישנם נפגעים נוספים בתמונה, וזוגות במצבי חיים אלה, מגיעים עם סימני שאלה רבים וביניהם שאלות הקשורות לילדים. המטפל הזוגי ניצב בפני אירוע משברי רב עוצמה ולעיתים, רב נפגעים.
גילוי הבגידה נחווה כחשיפה לאירוע טראומתי ולרוב מלווה בסימפטומים של הפרעת הדחק הפוסט טראומתית, בשילוב מאפיינים רבים מעולם האובדן והשכול. בעולמנו המתועש והטכנולוגי, התרבו ההזדמנויות לניהול רומנים מחוץ לנישואים ונפתח פתח רחב יותר ל"תחום האפור" של הבגידה, אשר מרחיב ומגמיש את הגדרת מושג ה"בגידה" תוך מתן מקום לחוויה הסובייקטיבית של כל אחד מבני הזוג.
בקורס ננסה לבנות "מפת דרכים" ולהקנות חוויה של עוגן למטפל הזוגי בעודו משמש כ"קברניט הספינה בעין הסערה".
נעסוק בהגדרתה המורכבת של הבגידה, בהיכרות עם מגוון הגורמים הלא מודעים להתהוותה בהיבט התוך נפשי והבינאישי (הקנוניה הזוגית / ה – Collusion/החוזה הזוגי הלא מודע, ה-cycle הזוגי). נעסוק בעמדת המטפל במפגש עם תמה זו, ובתהליכי העברה – העברה נגדית והזדהות השלכתית המתרחשת בין כל אחד מבני הזוג לבין המטפל ובין "השלישי" בטיפול הזוגי (הזוגיות כישות) לבין המטפל. לבסוף נעסוק בטיפול בבגידה על עקרונותיו ושלביו.
בקורס ישולבו מושגים מהעולם הפסיכואנליטי, כמו גם הבנות וטכניקות התערבות מעולם הטיפול הזוגי מבוסס הרגש (EFT) והחוויה (AEDP). השיעורים יתבססו על למידה פרונטאלית וחווייתית, תוך מתן דוגמאות מהקליניקה.
טיפול זוגי בנפגעי ונפגעות פגיעה מינית
במפגשים נתמקד בהיבטים התיחסותיים בטיפול זוגי, כאשר אחד מבני הזוג (או שניהם) סובלים מפוסט טראומה-מורכבת כתוצאה מפגיעה מינית בילדות ובהתבגרות. כאשר נפגעות\ים יוצרות ומבססות קשרים זוגיים בבגרות נראה כי לעתים קרובות נשאבים היחסים בעוצמה לדינמיקה זוגית המשחזרת דפוסי־קשר טראומתיים שהופנמו ולא עברו עיבוד. ניתן לטפל במערכת ההפנמות הפתלוגית העכשוית , כאשר הטיפול מתרחש דרך החייאתן בתוך הקשר הטיפולי. בטיפול זוגי, נשים דגש מיוחד על המבנה הנפשי ועל היחסים הבין אישיים שאותם הנפגע\ת יוצר בהווה עם בן/ת הזוג. במפגשים נלמד להתבונן בעוצמת השחזור המתרחש הן במעשי הנפגע/ת בתוך החיים הזוגיים, והן בתוך ההקשר הטיפולי ,כאשר המטפל, ימצא את עצמו מופעל כחלק מהדרמה המשוחזרת. המשולש שכולל את סובייקטיביות המטפל מספק לבני הזוג הזדמנות להרחיב את טווח התגובות שלהם ולהתייחס באופן גמיש יותר. בנוסף, נלמד כיצד לשקם מרחב שהיה נעדר בעת הטראומה , בשל חוסר בסביבה תומכת ומתקפת, בו תוכל הנפגע/ת להיות עדה לעצמה, בנוכחות בן/ת זוג/ה והמטפל/ת.
שיטות התערבות בטיפול זוגי- סמינר קליני
הדרכה קבוצתית על הצגות מקרה שמביאים התלמידים.
שנה"ל תשפ"ו מודיעין שנה 1
מודלים תיאורטיים
הבחירה הזוגית
הבנתה של הבחירה הזוגית היא במידה רבה נקודת התחלת הטיפול הדינמי הזוגי. ננסה להבין מדוע כל אחד מבני הזוג 'לוהק' לתפקידו באופן לא מודע, במונחים של יחסי אובייקט. נראה ביחד כיצד ליהוק זה יכול להוביל לזוגיות עם השלמה הדדית ואפילו צמיחה "משיחיסטית" כהצעתו של ביון, או לחילופין להתרסקות קטסטרופלית.
סיבת הפנייה הגלויה והבנה דינמית ולא גלויה שלה היא חיונית להמשך הטיפול. נכיר לצורך העניין את הנרטיב הזוגי, הגלוי והסמוי. נתרגם את ההכרות המתפתחת עם הזוג לניסוח של הזדהות השלכתית צולבת. נחדד ונרחיב ניסוח זה מול אירועי חיים המגיעים לקליניקה כעיבוד ולישה של הקושי הזוגי.
הבנת הזוגיות מתוך גישת יחסי אובייקט
הקורס יסקור גישות פסיכואנליטיות מרכזיות מזרם יחסי האובייקט ותרומתן לעבודה בקליניקה של הטיפול הזוגי.
התיאוריות תשמשנה נקודת מוצא לבחינת סוגיות קליניות שונות בטיפול בזוגות במצבי משבר וקונפליקט. נבחן את הנוכחות הטיפולית, יצירת מרחב בטוח כתנאי לעבודה הטיפולית ואת ההקשבה האנליטית בהקשרן של גישות אילו.
נרענן את ההיכרות עם מושגים כגון : פיצול, הזדהות השלכתית , מיכל ומוכל, מתקפות על החיבורים, הולדינג , היכולת להיות לבד והשלישי האנליטי בקליניקה הזוגית, תוך התמקדות בתרומתם לפרקטיקה הטיפולית.
תשומת לב מיוחדת תינתן לטיפוח הקשבה אמפתית ולעמדת המטפל/ת היודעת ולא יודעת
ולהקשבה למוסיקה של המתרחש .
העברה, העברה נגדית והזדהות השלכתית אצל הזוג ובטיפול הזוגי
הטיפול הזוגי מהווה שדה מסובך לניווט לקלינאית בגלל גודש של מידע נפשי ממקורות שונים (תוך- אישי לעומת בין- אישי, דיאדי לעומת משולש, מילולי לעומת גופני- אפקטיבי ועוד). פעמים רבות בגלל הגודש הזה אנחנו הקלינאים נוטים למיקוד יתר במתרחש בין בני הזוג, עד כדי הזנחה של התרחשות בשדה ההעברה המורכב הכולל את המטפלת. מול הזירה הסוערת, הרוויה ממילא השלכות של בני הזוג זה על זו אנו עלולים לרצות להימנע ממעורבות רגשית. נטייה מובנת ואוניברסלית זו עלולה להפוך לבעיה שכן את מעורבותנו כגורם נוכח בחדר לא ניתן להעלים אלא רק ללמוד לעבד איך אנחנו מושפעים ומשפיעים על המתרחש.
מטבע המבנה של טיפול זוגי הטריאדה יוצרת מיכל תהודה לחומרים אדיפאליים ובהם יריבות ותחרות, קינאה, פיתוי, הדרה- הכללה ועוד. חומרים אלה יכולים להעשיר את העבודה הטיפולית אם הם זוכים להקשבה, פיענוח והתכווננות מצד המטפלת אך עלולים גם לתרום לשיחזורים והמחזות בפעולה (enactments) אם אינם זוכים לתשומת הלב הראויה.
בקורס נצטייד בכלים לגישה ועבודה עם שדה ההעברה (וההעברה נגדית) בטיפול זוגי. נכיר מושגים בסיסיים הנוגעים לשדה (למשל המיון בין העברה אישית-ממוקדת לעומת קונטסטואלית- זוגית) ו"על הדרך" ניזכר במושגי יסוד הנוגעים לתהליכי העברה ואופני התרחשותם במרחב הטיפולי. נרענן את זכרוננו לגבי מאפיינים של המשולש האדיפאלי כבסיס תיאורטי להבנת המשולש הטיפולי. נתעכב מיוחד על תצורות חוזרות של העברה בטיפול זוגי כגון הצטרפות לא מודעת של המטפלת לדפוסים הזוגיים ומצבי חוסר איזון בהעברה הנגדית (בהם יש העברה נגדית של הזדהות חזקה עם אחד הצדדים בעוד הצד האחר מסומן כ IP).
מיומנויות וטכניקות בהתערבות טיפולית זוגית
מסגרת הטיפול הזוגי
הסטינג המגדיר את מסגרת הטיפול הזוגי הינו מבנה מיוחד המבקש לכלול בתוכו התייחסויות לכל אחד מבני הזוג בצורה שונה וגם לדינמיקה הזוגית המתרחשת בינהם ועם המטפל. אומנות החזקת כל החלקים ביחד ולחוד היא לעיתים מאתגרת ודורשת התייחסות בהתאמות בסטינג הטיפולי אשר אותן ואת משמעותן נרצה לבחון בקורס. מהן המשמעויות הדינאמיות של ניסיונות המטופל להגמיש / להפר את הסטינג? מתי אנחנו נענים או יוזמים שינוי ומה תהינה ההשלכות של עמדתנו? ההתבוננות בשינויי הסטינג חשובה על מנת להבין ולזהות צרכים הבאים לידי ביטוי אצל המטופלים ובו זמנית בתגובת המטפל אליהם.
בקורס נבדוק את השונה והמשותף בין הסטינג בטיפול זוגי ובטיפול פרטני ושאלות הנובעות מהבדלים אילו. מהו הסטינג והחוזה הטיפולי בטיפול הזוגי וכיצד ניתן לשמור עליהם או להתגמש מולם; היבטים אתיים ומקצועיים, כגון במצבים של שילוב פגישות נפרדות או סודות של אחד מבני הזוג, סיומי טיפול - סיום פתוח, סוגיית המשך פרטני ועוד.הקורס ילווה בחומרים מנקודות מבט תיאורטיות שונות, בינהם קוהוט, דויד שדוק, ג׳סיקה בנג׳מין, פיליפ רינגסטרום, ברוס ברודי; קטעי וידאו ודוגמאות חיות מהקליניקה.
תנועה בין אספקטים שונים של העצמי כדרך לשינוי בזוגיות
הקורס יתמקד בהבנה ויישום של מושגים פסיכואנלטיים בטיפול הזוגי תוך דגש על התנועה בין האספקטים
השונים של העצמי כדרך לשינוי וצמיחה בקשר הזוגי.
משברים וקשיים בזוגיות, הנם תולדה של נוקשות בשל צמצום המרחב הפוטנציאלי בקשר הזוגי, כאשר כל אחד
מבני הזוג מציב עצמו ו/או "מלוהק" ע"י האחר לתפקיד מסויים ו"מחייב" ולכן דפוסים שהיו לעיתים פונקציונליים
בראשית הקשר, הופכים לאורך הזמן לחסמים ומעכבי צמיחה.
נבחן ונדון באפשרויות שלנו כמטפלים זוגיים, לאפשר לכל אחד מבני הזוג ולשניהם ביחד, מגע רגשי עם אותם
היבטים דחויים ומנותקים, במטרה לאפשר לזוג ליצור את המרחב הדרוש, ואת הבסיס הבטוח שיאפשר את
המשך ההתפתחות.
סמינר קליני- שיטות התערבות בטיפול זוגי
הדרכה קבוצתית על הצגות מקרה של התלמידות
חלק מהקורסים, המורים והחלוקה בין שנות הלמוד עשויים להשתנות בין מחזורי הלמוד